Ορισμός ελίτ αθλητών: Θέματα στη μελέτη των επιδόσεων των εμπειρογνωμόνων στην αθλητική ψυχολογία

Στόχοι

Έχει υπάρξει σημαντική ασυνέπεια και σύγχυση στον ορισμό των ελίτ / ειδικών αθλητών στην έρευνα αθλητικής ψυχολογίας, η οποία έχει συνέπειες για μελέτες που διεξάγονται σε αυτόν τον τομέα και για τον τομέα στο σύνολό του. Αυτή η μελέτη στοχεύει: (i) να αξιολογήσει κριτικά τους τρόπους με τους οποίους η πρόσφατη έρευνα στην αθλητική ψυχολογία έχει καθορίσει ελίτ / εξειδικευμένους αθλητές, (ii) διερευνήσει το σκεπτικό για τη χρήση τέτοιων αθλητών. και (iii) αξιολογεί τα συμπεράσματα που η έρευνα στον τομέα αυτό αντλεί από τη φύση της εμπειρογνωμοσύνης.

Σχέδιο

Χρησιμοποιήθηκαν συμβατικές αρχές συστηματικής ανασκόπησης για τη διεξαγωγή αυστηρών ερευνών και σύνθεσης ευρημάτων.

Μέθοδοι

Μια ολοκληρωμένη βιβλιογραφική έρευνα των SPORTDiscus, της Ακαδημαϊκής αναζήτησης ολοκληρώθηκε, PsycINFO και PsycARTICLES τον Σεπτέμβριο του 2013 και έδωσε 91 εμπειρικές μελέτες που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 2010 και 2013. Τα κύρια ποιοτικά ευρήματα αναλύθηκαν θεματικά.

Αποτελέσματα

Ορίστηκαν οκτώ τρόποι προσδιορισμού αθλητών ελίτ / ειδικών, που κυμαίνονται από πρωταθλητές Ολυμπιακών Αγώνων μέχρι περιφερειακούς επιπέδου και από εκείνους με μόλις δύο χρόνια εμπειρίας στον αθλητισμό τους. Τρεις τύποι αιτιολογιών ήταν προφανείς σε αυτές τις μελέτες (δηλ. «Αναγκαιότητα», «διερευνητική» και «ανώτερη»). ενώ τα ευρήματα έδειξαν επίσης ότι ορισμένοι ελίτ αθλητές είναι ψυχολογικά ιδιοσυγκρασιακοί και ίσως ακόμη και δυσλειτουργικοί στη συμπεριφορά τους. Τέλος, μόνο 19 από τις 91 μελέτες έφεραν συμπεράσματα σχετικά με τη φύση της εμπειρογνωμοσύνης στον αθλητισμό.

Συμπεράσματα

Αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι οι ορισμοί των ελίτ αθλητών ποικίλλουν σε μια συνεχή ισχύ και τα ευρήματα μεταφράζονται σε μια ταξινόμηση για την ταξινόμηση δειγμάτων εμπειρογνωμόνων στην έρευνα αθλητικής ψυχολογίας στο μέλλον. Παρέχονται συστάσεις στους ερευνητές στον τομέα αυτό.

2 comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *