Φάρμακα και η Εξέλιξη του Bodybuilding

Όταν οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται για bodybuilders τους έρχονται στο μυαλό οι εικόνες των πανύψηλων, ανδρών με μεγάλους μύες όπως ο Arnold Schwarzenegger και ο Lou Ferrigno. Ωστόσο, όταν ο διαγωνισμός Bodybuilding του 2014 του Mr Olympia πραγματοποιείται αυτό το Σεπτέμβριο στο Λας Βέγκας, είναι βέβαιο ότι ο νικητής του πρωταθλήματος του αθλήματος δεν θα είναι περισσότερο από έξι πόδια σε ύψος. Τα πλάτη των κορυφαίων ανταγωνιστών όπως ο Kai Greene και ο Branch Warren είναι ένα άλλο θέμα εξ ολοκλήρου – μια απόδειξη για την αυστηρή εκπαίδευση και τα χημικά συμπληρωματικά σχήματα που έχουν κάνει το άθλημα τόσο πιο δύσκολο όσο και λιγότερο προσιτό από ποτέ.

Για πολλούς, ο Schwarzenegger αντιπροσωπεύει το άλφα και το ωμέγα του bodybuilding. Ήταν ο πρώτος γνήσιος αθλητής και εξακολουθεί να παραμένει ο ψηλότερος πρωταθλητής στην ιστορία της Ολυμπίας. Μαζί με τον σύμβουλό του και τον χορηγό του Joe Weider, ο Schwarzenegger αξίζει μεγάλο μέρος της πίστης για τη διάδοση της χρήσης της άσκησης με αντιστάσεις για αυστηρά αισθητικούς σκοπούς. Η εποχή κατά την οποία προήδρευε, η οποία εκτείνεται από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 1980, συνέπεσε με την ταχεία ανάπτυξη της αμερικανικής βιομηχανίας γυμναστικής. Όταν επέλεξε να επικεντρωθεί στην καριέρα του, το bodybuilding ως ιδέα διατηρούσε την πολιτιστική του αγορά – όλοι από τους ήρωες δράσης του Χόλιγουντ προς τον τότε Πρόεδρο Ρέιγκαν έτρεχαν στη διάρκεια της δεκαετίας του ’80 – ακόμη και όταν το ίδιο το άθλημα σταδιακά υποχώρησε λόγω της ανικανότητάς του για να παράγει μια άλλη μορφή του «Ahnuld» το ανάστημα.

Αυτό που έχει δημιουργήσει, ωστόσο, είναι μια σειρά από πρωταθλητές των οποίων οι physiques ένοιωθαν ντροπή για τον Schwarzenegger. Ο ντόπιος πρωταγωνιστής του Texas, Ronnie Coleman, ο οκτώ φορές Mr Olympia, ο οποίος είναι αναμφίβολα ο μεγαλύτερος καλλιτέχνης του bodybuilder όλων των εποχών, είχε ένα επιλεγμένο ύψος πέντε ποδών-10, αλλά συχνά πήρε το στάδιο του ανταγωνισμού στις 295 λίβρες. Ο Jay Cutler, ο άμεσος διάδοχος του Coleman ως Mr Ολυμπία, ανταγωνίστηκε σε εξίσου τεράστια ποσότητα 280 κιλών. Οι φυσιογνωμίες των σύγχρονων bodybuilders ήταν αρκετά κυριολεκτικά ανέφικτες κατά τις πρώτες ημέρες του αθλητισμού.

Η προέλευση του αγωνιστικού bodybuilding μπορεί να ανιχνευθεί στη δεκαετία του 1930, όταν η Ερασιτεχνική Αθλητική Ένωση φιλοξένησε το «Mr. Αμερική «σε συνδυασμό με τους αγώνες βαρέων βαρών. Η δημοτικότητα αυτών των εκθέσεων σύντομα ξεπέρασε εκείνη των ενεργειακών γεγονότων που συνήθως προηγήθηκαν και ανεξάρτητα από το αν διεξήχθησαν πρώτα ή τελευταίες, ανέκαθεν προσέλκυσαν μεγαλύτερα πλήθη από ό, τι συναντούσαν τα αθλητικά συστατικά της AAU. Ο Joe Weider, εκδότης περιοδικών γυμναστικής, των οποίων οι προσφορές περιελάμβαναν τίτλους όπως οι Demi-Gods και The Young Physique, αναγνώρισε το οικονομικό δυναμικό αυτών των γυαλιών και άρχισε να διοργανώνει τα δικά του bodybuilding-only shows. Πρώτα που πραγματοποιήθηκε το 1965, ο διαγωνισμός του Mr Olympia προοριζόταν να χρησιμεύσει ως παγκόσμιο πρωτάθλημα για τη Διεθνή Ομοσπονδία Bodybuilding της Weider.

Το bodybuilding συνέχισε να εξελίσσεται. Οι κορυφαίοι αθλητές του είναι μικρότεροι, squatter, και πιο ισχυρά κατασκευασμένοι από ποτέ. Αλλά με πολλούς τρόπους, το άθλημα παραμένει μια σκέψη. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ενδέχεται να σημειώσουν το όνομα του φετινού Mr Olympia. Για μια δραστηριότητα στην οποία οι θυσίες είναι τόσο μεγάλες, όπου ακόμα και ένας πρώτος ανταγωνιστής όπως ο Samuel Fussell, που έχει μετατραψει ένα ακαδημαϊκό γυμναστήριο, πρέπει να δώσει ολόκληρη τη ζωή του στην πρακτική του, οι διαγωνιζόμενοι του αξίζουν περισσότερα. Η μεγαλύτερη διαφάνεια σχετικά με τις διαδικασίες και την ιστορία της θα ήταν μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *