Ειδικοί πληθυσμοί στο fitness. Πώς να σχεδιάσετε προγράμματα για αυτούς

Ως επαγγελματίες γυμναστές, θα συναντήσετε πελάτες που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή κατά το σχεδιασμό των προγραμμάτων τους. Είτε πρόκειται για μια ανησυχία για την υγεία, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, είτε για μια ειδική ανάγκη, όπως η εγκυμοσύνη, θα πρέπει να προσδιορίσετε και να αντιμετωπίσετε αυτούς τους όρους πριν κάνετε αξιολογήσεις και σχεδιάσετε τα προγράμματα των πελατών σας. Επιπλέον, είναι συχνά σημαντικό να διασφαλιστεί ότι ο πελάτης σας έχει την έγγριση από τον γιατρό του για να ασκήσει σωματική δραστηριότητα.

Για τους πελάτες ή τους συμμετέχοντες που ανήκουν σε ειδικούς πληθυσμούς, λάβετε υπόψη σας τα εξής:

– Το πρόγραμμα θα πρέπει να αρχίζει με χαμηλή έως μέτρια ένταση και στη συνέχεια να προχωρεί σταδιακά.

– Η φύση του προγράμματος εξαρτάται από την τρέχουσα κατάσταση υγείας και τη φυσική κατάσταση του πελάτη, καθώς και από οποιονδήποτε άλλο παράγοντα που εντοπίζεται στη διαδικασία συνέντευξης ή εξέτασης.
– Να ικανοποιήσει τις ανάγκες των πελατών με ασφάλεια έχοντας κατά νου τα ακόλουθα:

1) Χρόνιες ασθένειες που απαιτούν ειδικές εκτιμήσεις και επιπλέον βεβαιωθείτε ότι έχετε αποκτήσει την απαραίτητη εκπαίδευση και δεξιότητες.

2) Διατηρήστε στενή επικοινωνία με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης του πελάτη, καθώς και να αποκτήσετε και να τηρήσετε τις συστάσεις και τις οδηγίες του για τον προγραμματισμό.

3) Όταν παρέχετε πληροφορίες στον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης ενός πελάτη, χρησιμοποιήστε σημειώσεις για την τεκμηρίωση των συνθηκών του πελάτη, την κατάσταση υγείας και την πρόοδο.

Οι πελάτες με ειδικές ανάγκες ή ανησυχίες για την υγεία ενδέχεται να χρειαστούν πρόσθετη φροντίδα και προσοχή όσον αφορά την άσκηση. Για τους πελάτες που θεωρούνται ειδικοί πληθυσμοί, δώστε προσοχή στα εξής:

Τα οφέλη της άσκησης και οι διάφορες μορφές άσκησης που είναι επωφελείς για τον συγκεκριμένο πληθυσμό.

Για παράδειγμα, οι πελάτες χαμηλού κινδύνου στεφανιαίας νώσου επωφελούνται από τις βελτιώσεις στη μυϊκή δύναμη και την αντοχή που προκύπτουν από ένα κατάλληλο πρόγραμμα αντιστάσεων.

 – Οποιεσδήποτε ειδικές τροποποιήσεις για τον πελάτη, όπως η ένταση παρακολούθησης. Για παράδειγμα, χρησιμοποιήστε την κλίμακα αξιολόγησης της αντίληψης άσκησης (RPE) για πελάτες με CAD ή αποφύγετε τις γρήγορες κινήσεις συστροφής με πελάτες που έχουν πόνο χαμηλής πλάτης.
– Οποιαδήποτε μη φυσιολογικά σημάδια που θα δικαιολογούσαν είτε τον τερματισμό είτε την καθυστέρηση της συνεδρίας άσκησης ενός πελάτη.
– Οποιεσδήποτε ειδικές προφυλάξεις για την ασφάλεια των πελατών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *