Βελτίωσε το σώμα σου με λειτουργική προπόνηση

Η λειτουργική προπόνηση (Functional Training) δίνει έμφαση στην εκτέλεση «ασκήσεων της καθημερινότητας» που η δομή τους προσομοιάζει με όσα κάνουμε στην πραγματική μας ζωή όπως, για παράδειγμα, το πώς καθόμαστε, σηκωνόμαστε, στεκόμαστε, διατηρούμε την ισορροπία μας, μεταφέρουμε το βάρος μας προς όλες τις κατευθύνσεις, αναπηδάμε, σηκώνουμε αντικείμενα ή σκύβουμε για να πιάσουμε κάτι. Προτεραιότητά της αποτελεί η ισόρροπη, όσο γίνεται πιο αρμονική ανάπτυξη όλων των επιμέρους σωματικών δεξιοτήτων και, μέσω αυτής, η καθολική βελτίωση της λειτουργικής ικανότητας και η πρόληψη των προβλημάτων υγείας που δημιουργεί ο σύγχρονος, υποκινητικός τρόπος ζωής. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Συμβούλιο Άσκησης, η συστηματική ενασχόληση με τέτοιου είδους ασκήσεις αυξάνει τη φυσική απόδοση και την ικανότητα διεκπεραιώσεως των καθημερινών δραστηριοτήτων, ενώ μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο τραυματισμού από πτώσεις και άλλα ατυχήματα.
Τα οφέλη των λειτουργικών ασκήσεων
Ο απόλυτος συνδυασμός χρηστικότητας, διασκέδασης και αποτελεσματικότητας…
 • Κινητοποιούν μεγάλες και μικρές μυϊκές ομάδες συντονισμένα, ενεργοποιούν ολόκληρο το σώμα με τρόπο και σε βαθμό που δεν μπορεί να επιτευχθεί με τα συμβατικά όργανα γυμναστικής.
 • Προάγουν συνολικά την καλή φυσική κατάσταση, βελτιώνουν δύναμη, αντοχή, ευλυγισία, ταχύτητα κίνησης και αντίδρασης, ισορροπία και συντονισμό.
 • Δυναμώνουν τους στηρικτικούς μύες, καλυτερεύουν τη στάση του σώματος, υποστηρίζουν τη σπονδυλική στήλη, προστατεύουν τις αρθρώσεις.
 • Προκαλούν μεγάλη καύση θερμίδων, ελαττώνουν το περιττό σωματικό λίπος, αναδεικνύουν την κομψή σιλουέτα.
 • Δρουν ως φυσικό «παυσίπονο», αποτρέπουν ή ελαττώνουν κατά πολύ τους μυοσκελετικούς πόνους που οφείλονται στην καθιστική ζωή.
 • Διατηρούν το μυαλό σε εγρήγορση, αυξάνουν την κινητική ευφυΐα και την πνευματική διαύγεια (brain fitness).
 • Δρουν αγχολυτικά, ενισχύουν τη διάθεση, προάγουν την ευρωστία και την ενεργητικότητα.
 • Καθιστούν ασφαλέστερες και ευκολότερες τις συνήθεις καθημερινές δραστηριότητες, βελτιώνουν την παραγωγικότητα στην εργασία.
 • Αυξάνουν γενικότερα την αποτελεσματικότητα των κινήσεων και την απόδοση σε όλους τους τομείς.
 • Αποτελούν την καλύτερη «κούρα» σωματικής ανανέωσης και την πιο σίγουρη «συνταγή» για αναβάθμιση της ποιότητας ζωής!

4 comments

 1. Ζαχαρίας Reply

  Σπουδαίο άρθρο. Πολυ ενημερωτικό και κατάλληλο για τους λάτρεις του functional.

 2. ΓΕΩΡΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ Reply

  υπεροχο το αρθρο αυτο θελουμε να αναβαθμισουμε την ποιοτητα της ζωης μας. ευχαριστω

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *