Προπόνηση με το βάρος του σώματος

Η επιστήμη της φυσικής αγωγής εξελίσσεται συνεχώς. Αυτό δεν σημαίνει πως οι κλασικές μέθοδοι προπόνησης χάνουν την αξία τους. Μία από αυτές είναι και η άσκηση με μοναδικό «εξοπλισμό» το ίδιο μας το σώμα.

Γιατί όμως να επιλέξουμε τον συγκεκριμένο τρόπο εκγύμνασης, σε μια εποχή που τα δεδομένα γύρω από το fitness αλλάζουν ραγδαία και ανακαλύπτονται ολοένα και πιο καινοτόμες ιδέες για την καθημερινή μας άσκηση;

Η απάντηση είναι απλή για εκείνους που εκτιμούν τα ευρύτερα οφέλη της γυμναστικής. Αρχικά, οι ασκήσεις με το βάρος του σώματος αποτελούν τον ορισμό της έννοιας λειτουργική προπόνηση. Με τις πολυαρθρικές και πολυεπίπεδες ασκήσεις ενισχύεται η συνεργασία των μυών, ενώ παράλληλα βελτιώνεται η ευλυγισία και η σταθερότητα. Επιπλέον ενεργοποιούνται όλες οι μυϊκές ομάδες με διαφορετικούς τρόπους ανάλογα την άσκηση. Εμφανής αλλαγή σημειώνεται στα επίπεδα ισορροπίας και ιδιοδεκτικότητας του ασκούμενου καθώς και στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού του.

Ακόμη ένα θετικό στοιχείο του συγκεκριμένου τύπου προπόνησης είναι η δυνατότητα προσαρμογής της, ανάλογα με τον στόχο του κάθε αθλούμενου. Μικρές αλλαγές στην σειρά, τον τρόπο και τον ρυθμό εκτέλεσης των ασκήσεων καθώς και στην διάρκεια του διαλείμματος ανάμεσα στα σετ, διαμορφώνουν και την μορφή της άσκησης. Επομένως μπορούμε χωρίς κανέναν απολύτως εξοπλισμό να δημιουργήσουμε διαφορετικά στυλ προπόνησης όπως: αερόβια, αναερόβια, αντοχής, δύναμης μέχρι και αποκατάστασης τραυματισμού.

Βασικές ασκήσεις με το βάρος του σώματος που συνδυάζουν όλα τα παραπάνω είναι:

1) Σανίδα:

Αποτελεί την πιο απλή αλλά ταυτόχρονα την πιο λειτουργική άσκηση με το βάρος του σώματος. Εστιάζει στην εξάσκηση των κοιλιακών μυών ενεργοποιώντας παράλληλα ολόκληρο το μυϊκό σύστημα.

2) Πιέσεις στήθους (push-ups):

Έντονη άσκηση για ενδυνάμωση όχι μόνο στήθους αλλά και πλάτης, ώμων και χεριών που βελτιώνει ταυτόχρονα τη λειτουργία της καρδιάς και του πεπτικού συστήματος.

3) Καθίσματα

Πρόκειται για την πιο βασική άσκηση ενεργοποίησης και ενδυνάμωσης τετρακεφάλων και γλουτών η οποία παράλληλα συμβάλλει στην βελτίωση της στάσης σώματος του ασκούμενου κατά την διάρκεια κινήσεων που εκτελεί στην καθημερινότητά του.

4) Skipping

Δρομική άσκηση για βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας που τονώνει ολόκληρο το μυϊκό σύστημα.

5) Burpees

Άκρως απαιτητική αλλά συγχρόνως υπέροχη άσκηση που συνδυάζει δύναμη, αντοχή και στην ουσία «χτίζει» μυϊκή μάζα. Απαιτεί ισορροπία, δύναμη και ευλυγισία και ελέγχει την καρδιοαγγειακή ικανότητα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *